i bazylią.
- pęczek bazylii
- 3 nieduże cukinie
- 200ml bulionu warzywnego
- 100g śmietany 18%
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 100g startego parmezanu
- makaron tagliatelle (w tym przepisie szpinakowy)
- 2 łyżki oliwy
- 200ml mleka
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy.Cukinie myjemy i kroimy na małe kawałki. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cukinię z odrobiną soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z mlekiem i bulionem warzywnym. Przygotowujemy zasmażkę : rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy przez chwilę. Nie zdejmując zasmażki z ognia i nie przestając mieszać dodajemy stopniowo mleko ze śmietaną i bulionem - doprowadzamy do wrzenia. Bazylię myjemy i obrywamy listki. Kroimy je i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze przez chwilę doprawiając do smaku solą i pieprzem. Na koniec, dodajemy cukinię oraz makaron i mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowane danie najlepiej podać posypane parmezanem i udekorowane bazylią.
Smacznego !