10 czerwca 2012

Wędzony łosoś z rukolą i truskawkami

 TRUSKAWKOWA AWANGARDA



Pikantna rukola, delikatny łosoś i słodko-kwaśne truskawki - wykwintna, lekka i łatwa w przygotowaniu przystawka, która potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wymagające podniebienia :) Połączenie wyżej wymienionych składników może wydawać się dość niespotykane i awangardowe, ale gwarantuję Wam, że smak i efekt wizualny są niezapomniane !!

Czas przygotowania : ok. 15 minut

Składniki: 150 g truskawek, 50 g rukoli, 250 g wędzonego łososia w plastrach, ocet winny z białego winna, miód, oliwa, musztarda dijon

Sposób przygotowania: 


Opłucz truskawki, oderwij szypułki i pokrój w ćwiartki. Rukolę umyj i osusz. Aby przygotować sos : wymieszaj 2 łyżeczki octu z białego wina z łyżeczką płynnego miodu, łyżeczką musztardy oraz 4 łyżkami oliwy, tak aby uzyskać gładką konsystencję. Połowę uzyskanego sosu wymieszaj z rukolą, a następnie dodaj truskawki. Na półmisku rozłóż plastry łososia i przykryj je mieszanką truskawek i sałaty. Całość polej resztą sosu i oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Danie doskonale smakuje z świeżą bagietką oraz białym - wytrawnym lub półwytrawnym - winem. 

Bon Apettit ! :-)