19 czerwca 2012

Makaron na zielono

 ... z cukinią, parmezanem 
i bazylią.

  • pęczek bazylii
  • 3 nieduże cukinie
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 100g śmietany 18%
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz 
  • 100g startego parmezanu
  • makaron tagliatelle (w tym przepisie szpinakowy)
  • 2 łyżki oliwy 
  • 200ml mleka 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy.Cukinie myjemy i kroimy na małe kawałki. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cukinię z odrobiną soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z mlekiem i bulionem warzywnym. Przygotowujemy zasmażkę : rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy przez chwilę. Nie zdejmując zasmażki z ognia i nie przestając mieszać dodajemy stopniowo mleko ze śmietaną i bulionem - doprowadzamy do wrzenia. Bazylię myjemy i obrywamy listki. Kroimy je i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze przez chwilę doprawiając do smaku solą i pieprzem. Na koniec, dodajemy cukinię oraz makaron i mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowane danie najlepiej podać posypane parmezanem i udekorowane bazylią.

Smacznego !