10 października 2012
pierś kurczaka z winogronami w chianti
Składniki: 3 łyżki oliwy, 4 porcje piersi z kury, czerwona cebula pokrojona w pióra,
2 łyżki czerwonego pesto, 300ml czerwonego wina chianti,
300ml wody, sól, świeżo mielony pieprz,
garść czerwonych winogron bez pestek przekrojonych na pół, bazylia, sałata do podania.
Przygotowanie: 1.Do dużego rondla wlałam 2 łyżki oliwy. Kiedy się rozgrzała położyłam na niej wcześniej umyte i osuszone piersi kurczaka. Przez kilka minut podsmażyłam ze
wszystkich stron, aż się zarumieniły.Wyjęłam je z garnka na papier kuchenny.
2.Do tego samego rondla dolałam łyżkę oliwy, włożyłam cebule i czerwone pesto,
dusiłam często mieszając, na małym ogniu przez 3 minuty.
3. Do cebuli z pesto dolałam chianti i wodę. Kiedy sos się zagotował, włożyłam
obsmażone piersi z kurczaka. Posoliłam i popieprzyłam do smaku.
Rondel przykryłam pokrywką.
4. Na małym ogniu mięso z sosem dusiła 20 min.Mięso musi być miękkie.
5. Włożyłam do garnka połówki winogron, całość podgrzewałam jeszcze kilka minut. Spróbowałam sos, który doprawiłam jeszcze solą i pieprzem.
DANIE PODAŁAM Z PIKANTNĄ SAŁATĄ I PIECZYWEM:)